nedeľa 28. augusta 2016

Eclairs s vanilkovým krémom a čokoládovým ganache

Ťažko sa opisuje ako neskutočne lahodne eclairs chutia! Hlboko sa skláňam pred tým, kto tento francúzsky zákusok vymyslel. Síce, zaradila by som ho do kategórie tých náročnejších a na veľa trpezlivosti potrebných, ale výsledok stojí za to. Priznám sa. Trikrát sa mi neupiekli podľa mojich predstáv :) Najprv boli príliž malé, potom príliž veľké a capaté a nakoniec mi splasli. Najväčší úspech eclairok je vytiahnuť ich z rúry pekne nafúknuté. Nechala som si poradiť od Adriany Polákovej, ktorá radí rúru neotvárať 20 minút. Neotvárala som 30 minút a aj tak splasli. Tak som nakoniec vyskúšala fintu s pootvorenými dvierkami počas pečenia a sú krásne nafúknutééé :)

Ingrediencie odpaľované cesto:
  • 100ml mlieka
  • 100ml vody
  • štipka soli
  • 10g kryštálového cukru
  • 80g masla
  • 125g múky
  • 4 vajcia

Odpaľované cesto postup: Mlieko s vodou, soľou, cukrom a maslom necháme zovrieť. Odstavíme a pridáme múku. Vzniknuté cesto odpaľujeme v hrnci na miernej teplote cca 2 minúty kým sa nezačne odliepať od stien. Cesto necháme vychladnúť a po jednom postupne vareškou primiešame vajíčka. Cukrárskym vreckom nanášame menšie pásiky na plech vystlaný papierom na pečenie. Eclairs počas pečenia napuchnú. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st. Po 10 minútach vopcháme do dvierok rúry varechu aby unikala para a pečieme ešte cca 30-40 minút do hneda. Po vytiahnutí prepichneme špajdlou aby unikla para a eclairs nesplasli. 




Ingrediencie vanilkový krém:
  • 4 žĺtka
  • 60g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 40g solamylu
  • 480ml mlieka
  • 15g masla

Vanilkový krém postup: Žĺtka s cukrom a solamylom zmiešame v miske. Mlieko necháme zovrieť a postupne vmiešame do zmesy. Varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť a nakoniec zľahka primiešame maslo. Na spodnej strane eclairs pomocou špajdle vytvoríme 3 otvory do ktorých pomocou cukrárskeho vrecka vtláčame vanilkový krém. Necháme stuhnúť v chladničke. 



Ingrediencie čokoládové ganache:
  • 100g čokolády na varenie
  • 75ml smotany na varenie
  • +5g masla
Čokoládové ganache postup: Zohrejeme smotanu a v nej rozpustíme maslo s čokoládou. Vrch eclairs ponoríme do čokolády a dáme stuhnúť. Mňam :)







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára